Підготовка до інкубації
Для інкубації краще всього використовувати яйця наступних термінів зберігання: перепилині- 3-5 днів; Курячі та індичі 5-7 днів; качині 7-10 днів; гусячі 15 днів.
Вплив терміну зберігання яєць на виводимість молодняка
| Термін зберігання, днів | Виводимість яєць, % | |||
| Курині | Качині | Індичі | гусячі | |
| 5 | 91,6 | 85,7 | 84,8 | 79,8 |
| 10 | 82,5 | 80,0 | 73,3 | 72,7 |
| 15 | 70,3 | 73,5 | 62,2 | 53,7 |
| 20 | 23,5 | 47,2 | 54,3 | 32,5 |
| 25 | 15,0 | 6,0 | - | - |
При просвічуванні інкубаційних яєць на овоскопі у свіжих яйцях підстава повітряної камери на тупому кінці по площі приблизно повинна бути рівна 10-копійочної монети; жовток малорухомий і повинен знаходитися в центрі яйця. Зберігаючі яйця мають велику повітряну камеру і вільно переміщаючогося жовтка.
Малі для даного виду яйця птиці чи надмірно великі яйця також краще не інкубувати. Не можна закладу вати на інкубацію старі яйця. Їх можна відрізнити по шкарлупі, яка має синьовате, зеленувате чи розове п’ятно, що свідчить про початок процесу розпаду.
Гусячі і качині яйця з грязною шкарлупою перед інкубацією миють. Однак до миття можна братися і тоді коли шкарлупа загрязнена більше ніж на 50% поверхні. Роблять це акуратно для того, щоб не пошкодити верхню оболонку, покриваючу шкарлупу-кутикулу. Із великої кількості засобів для миття яєць кращим рахується 1-1,5 % -вий розчин перекисю водню.
Інкубація яєць
При штучному висиджуванні птиці створюються умови близькі до того, які існують при висиджуванні яєць птахом.
Режим інкубації гусячих і качиних яєць має свої особливості. Ці яйця більші курячих і мають більше жиру. В кінці інкубації для розвитку зародка потребується в 4 рази більше кисню, ніж при виведені курчат, відповідно виділяється і більше вуглекислот. Основна задача в цей період зводиться у видалені створеного надлишку тепла, для чого в період останніх двох неділь розвиток ембріона яйця систематично охолоджують, обприскуючи водою.
Режими інкубації яєць для сільськогосподарської птиці
| Показник | Яйця | |||||
| Курячі | Качині | Індичі | Гусячі | Пере-пилині | Цеса-рині | |
| Період інкубації | ||||||
| Температура, °С: | | | | | | |
| На сухому термометрі | 37,7 | 37,8 | 37,1 | 38,1 | 37,5 | 37,7 |
| На вологому термометрі | 28,5 | 28,5 | 28,5 | 28,5 | 30,2 | 29,0 |
| Відносна вологість | 53 | 53 | 53 | 53 | 60 | 53 |
| Кількість перевертань лотків за добу | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 |
| Період виводу | ||||||
| Температура, °С: | | | | | | |
| На сухому термометрі | 37 | 37 | 37 | 37 | 37 | 37 |
| На вологому термометрі | 33,2 | 33,4 | 33,4 | 33,4 | 32,2 | 33,2 |
| Відносна вологість | 78 | 80 | 80 | 80 | 70 | 78 |
| Закінчення виводу | ||||||
| Температура, °С: | | | | | | |
| На сухому термометрі | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 |
| На вологому термометрі | 30,2 | 32,2 | 30,2 | 30,2 | 30,2 | 30,2 |
| Відносна вологість | 60 | 70 | 60 | 60 | 60 | 60 |
На 5-6-ий день насиджування у курей, на 7-8-й день – у індичок і гусей яйця продивляються на овоскопі і видаляють неплодотворне і з замерлим зародком. В запліднених яйцях при просвічені добре видно кровоносну систему і темне п’ятно (зародок). Не запліднені яйця, не мають зародка і світлі Якщо розвиток зародка закінчився( замерло), то в яйцях видно кров’яне кільце або кров’яна звивина.
Період вилуплення молодняку птиці, доба-часи
| Показник | Кури | Індійки | Качки та цесарі | Гуси | |
| яїчні | м’ясні | ||||
| Початок: | |||||
| Надкльову | 19-08 | 19-12 | 25-8 | 24-12 | 27-12 |
| Виводу | 19-18 | 20-00 | 26-12 | 25-00 | 28-00 |
| Масовий видід | 20-6 | 20-12 | 27-00 | 25-12 | 29-00 |
| Кінець виводу | 21-00 | 21-06 | 28-00 | 26-00 | 30-12 |
Література: Приусадебное животноводство ак. Васхнил Н.Г Дмитриев. Ленинград 1986 г.